Bönderna anklagar regeringen för löftesbrott

Regeringens förhandlingar om statsbudgeten för nästa år pekar på att dieselskatten inte sänks med de två kronor per liter som bönderna länge krävt.
I dag anklagar de skaraborgska bönderna regeringen för löftesbrott.
– Det här är tråkigt. Vi upplever att vi blivit lovade en skattesänkning på minst två kronor, säger lantbrukaren Lars-Göran Pettersson från Kvänum på Varaslätten, som är vice ordförande i LRF:s förbundsstyrelse.

Regeringens budgetförhandlingar med miljöpartiet och vänsterpartiet ser ut att utmynna i en mindre sänkning av dieselskatten.

Personligen kommer Lars-Göran Pettersson att gå miste om 25 000 kronor per år, som han hade kunnat spara på traktorsbränsle om skatten sänkts med två kronor litern.

– Det motsvarar mina kostnader för utsädet till höstsådden.

Han hänvisar till den svåra konkurrenssituationen för det svenska lantbruket kontra Finland och Danmark. Där är dieseln 2 kronor och 80 öre billigare än här.

– Vi har fått löften av jordbruksministern Ann-Christin Nyqvist och Göran Persson har klart deklarerat att det är dags nu att infria löftet till Sveriges bönder, säger Lars-Göran Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista