Falköping

Hoppas få återförenas med sina barn

1:29 min

Nytt hopp har tänts för de somalier i Falköping som kämpar för att få sina barn till Sverige. Regeringen vill få till en lagändring från 1 juli nästa år, som ska underlätta att familjerna återförenas.

Yousef Ahmed Mohamed har själv två barn som han har försökt få hem till Sverige sedan han fick uppehållstillstånd 2006. Och han är inte ensam. I Falköping handlar om ungefär 200 barn från Somalia.

 – Alla som bor i Sverige har rätt att få leva med sina barn, så jag hoppas att barn och annhöriga ska kunna komma och leva i Sverige tillsammas med oss, säger Yousef Ahmed Mohamed som är ordförande i Somaliska föreningen i Falköping.

Som läget är nu krävs det dokument som visar släktskap för att anhöriga ska få komma till Sverige. Problemet för somaliska familjer är att sådan dokumentaion ofta inte finns. Med den planerade lagändringen hoppas regeringen komma runt det problemet. Ett alternativ skulle då vara DNA-test, för att bevisa att man verkligen är släkt. Men exakt hur lagändringen kommer se ut är inte klart.

Lång tid
Regeringen får kritik bland annat från Rädda barnen, för att frågan har tagit för lång tid. Anders Lindström, som arbetar som etableringslots i Falköping, håller med om det.

– Efter alla turer de senaste året är det svårt att vara glad för de här barnens skull innan de är i sina föräldrars famn. Men ett första steg är alltid bra och det känns bättre att diskutera när återföreningen kan ske istället för om den kan ske, säger Anders Lindström.

Så förbereder sig kommunen

Invgor Bergman (S), ordförande i Integrationsutskottet i Falköping, glädjer sig åt familjernas möjlighet att återförenas. Men hon kräver samtidigt att regeringen står för kostnaden. 

Erik Holmlund

0500-77 30 38
erik.holmlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.