Skaraborg

Många upprörda över miljonkostnader för avhoppade politiker

1:52 min

Skaraborgs kommuner har hittills i år betalat ut över en miljon kronor i ersättning till politiker som lämnat sina uppdrag. Det visar en granskning som Sveriges Radios lokala kanaler har gjort. Många har upprörts över detta under dagen.

Mest pengar får moderaten Ed Kahrs från Falköping. Han slutade som oppositionsråd förra hösten och får nu 35 000 kronor i månaden från kommunen.

Ed Kahrs i Falköping är en av dem som har rätt till ersättning efter att ha lämnat politiken.

- Om du hade frågat mig för sex, sju år sedan hade jag sagt att det är förkastligt. Men när jag har varit med och vet hur mycket jobb jag har lagt ned både idéellt och arvoderat, så jag tycker att det är rimligt att man har något litet stöd faktiskt, säger han.

Inga motkrav
42-årige moderaten Ed Kahrs lämnade oppositionsrådsposten i Falköping efter valet i höstas. Han tog då ut den visstidspension han har rätt till efter sina 6,5 år i politiken. Pengar han får ta ut i två år och är därmed garanterad 840 000 kronor från kommunen, utan några motkrav på att söka jobb.

- Ja, på gott kan jag säga att jag har träffat mina barn lite mer. En väldigt positiv del, i synnerhet i början. Men nu börjar jag bli lite rastlös.

Politisk comeback
Totalt nio politiker i Skaraborg har just nu visstidspension. Första halvåret i år betalades det totalt ut över 1 100 000 kronor till dem.

De flesta är över 50 år och har suttit i tre mandatperioder och är därmed garanterade pengar till de fyller 65.

Ed Kahrs har fortfarande flera politiskt uppdrag vilket visat sig vara svårt att kombinera med de chefsjobb han har sökt. Han vill satsa på politisk comeback till nästa val.

- Helst vill jag engagera mig mer politiskt igen.

Så du tycker det är värt att ta ut pengarna till du får komma tillbaka, att folk i kommunen har förståelse för det för de har kryssat dig?
- Jag tror att folk har förståelse för det, det är klart att det finns alltid folk som inte ha förståelse för det, säger Ed Kahrs.

Många upprörda
Under dagen har många människor upprörts över nyheten om kostnaderna för avhoppade politiker.

– Det är helt förkastligt att vissa grupper ska klara sig i från arbetslinjen när det nu är det centrala i svensk politik. Vi är rätt många som är arbetslösa och sjuka som drabbats hårt av nedskärningar. Det är stötande på något sätt att man just som politiker kan få sådana enorma ersättningar, säger arbetslöse Birger Dehle från Skultorp.

– Jag tycker det är fel, de ska söka jobb som alla andra, säger en 62 årig arbetssökande som vill vara anonym.

– Det är fruktansvärt. De har ju inte råd att försörja sjuka och arbetslösa i Sverige, men politiker har de råd att försörja. Då spelar det ingen roll hur mycket det kostar, säger en kvinna.

Reglerna kan ses över
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, överväger efter Sveriges Radios granskning att göra en översyn av reglerna för kommun- och landstingspolitikers visstidspensioner.

-- Efter att modellen gjordes om så har det hänt en hel del i samhällsutvecklingen och debatten. Inte minst arbetslinjen har ju kommit i fokus på ett helt annat sätt än när reglerna ursprungligen togs fram, säger Ingela Gardner Sundström som är ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

I avtalet finns inget motkrav på att söka jobb, men med dagens synsätt kring arbetslinjen, att den som blir arbetslös snabbt ska ut i jobb igen, finns anledning att se över politikernas pensionsregler, tycker Ingela Gardner Sundström.

– Det är klart att politiken inte kan sväva helt vid sidan om allt annat som händer i samhället. Det som händer i samhället påverkar naturligtvis också regler som gäller för förtroendevalda.

Fråga

"För generösa regler"

Foto: Skövde kommun.

Skövdes före detta kommunalråd Tord Gustafsson tycker att reglerna är för generösa. 
– Totalt sett ja, det är invånarnas skattemedel som går till detta och det ska man vara försiktig med.

Han hade själv rätt att ta ut visstidspension vid 62 år ålder om han inte hade blivit omvald.

– Jag hade inte satt mig ned och tagit ut pension då, det tycke jag är fel.

SKL överväger att se över reglerna, något som det före detta kommunalrådet välkomnar.

- Jag hoppas verkligen att man gör det nu och att man visar öppet vad som kommer att gälla framöver och att man då får en acceptans hos skattebetalarna.

Linnéa Frimodig

0500-77 30 13
linnea.frimodig@sr.se

HC

Inte undra på att politikerföraktet ökar med så låg moral som tycks finnas inom de leden.

pensionären

Hur kan ni politiker se folk i ögonen utan att skämmas??

Så fungerar det:

Ett kommunalråd eller landstingsråd som avgår före 65 års ålder har rätt till visstidspension, om uppdraget har varit i minst tre år. Summan beror på omfattningen av uppdraget.Den som har varit kommunal-eller landstingsråd på heltid i minst 12 år har rätt till ca 65-70% av heltidsarvoderingen. Ersättningen ska samordnas med andra inkomster och dras ned om man tjänar för mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.