Bensin stjäls för miljoner

Svårt för polisen att haffa bensinsmitare

1:37 min

Bilister som smiter från sina bensinnotor är ett stort problem över hela landet, även i Skaraborg. Polisen har svårt att lösa brotten.

Smitningarna är ett nationellt problem som kostar bensinbranschen 27 miljoner kronor om året. Så sent som i helgen smet bilister från sina bensinnotor på OKQ8 utanför Mariestad.

- I fredags hade vi en och i lördags hade vi en. Sen kanske det är lugnt i oktober och så fortsätter det i november, säger Katarina Ridderstedt, som står i kassan på macken vid E20 utanför Mariestad.

Försvinner på nolltid
Katarina Ridderstedt pekar på E20 som ligger precis bredvid bensinstationen där hon jobbar. Det är där smitarna svänger ut och försvinner på nolltid med notor på 700 till 900 kronor styck.

För henne handlar det om att ha koll på vem som tankar på vilken pump men det fungerar inte alltid.

- Hos oss är tanken att folk ska komma in och meddela innan de tankar men ibland är man ju godtrogen, säger hon.

Bensinbolag som P4 Skaraborg pratat med är klart medvetna om problemet. Och även om smitningarna har blivit något färre de senaste åren är summorna större.

Idag finns kameraövervakning och förskottsbetalning på flera ställen, men inte alla.

- Kunden ska inte känna sig misstänkt utan betrodd, säger Katarina Ridderstedt.

Gemensam aktion
Tankningen kan komma att bli ännu mer kontrollerad om smitningarna fortsätter.

- Åker man som bilist och tankar på ett ställe där det är bommar och på andar sidan vägen inte, då är jag övertygad att det är fler som inte väljer den omständiga vägen, säger Robert Dimmlich, vd för branschorganistaionen Svensk bensinhandel.

- För att få stopp på det krävs nog en gemensam aktion men vissa handlare har mer problem än andra och det finns olika uppfattningar om hur man ska ta sig an det här, säger Robert Dimmlich.

Straffet för bensinsmitningar kan variera från dagsböter till sex månaders fängelse, men det är svårt för polisen att få fast smitarna.

– Oftast är bilarna falskskyltade och övervakningsfilmerna är av dålig kvalité. Det här är något som branschen får kolla på själva det här, säger Johan Rapp, polisinspektör i Skövde.

 Måste lösas på stationen
Enligt honom är det den egna stationsövervakningen som i första hand är lösningen på problemet.

– De här anmälningarna är ju inte jättehögt prioriterade. Det finns andra tillgrepsbrott som ligger högre upp.

Varför är det så?
– Vi prioriterar brott som begås mot enskilda personer, sånt som sker i hem till exempel går ju före.