Ja till rekonstruktion

Nu får Saabanställda sina löner

1:27 min

En oenig hovrätt för västra Sverige säger ja till Saab Automobiles rekonstruktion. Det innebär att de anställda på Saab nu inom kort kan få ut augustilönen via den statliga lönegarantin.

Dagens besked innebär att de 3400 anställda som ännu inte har fått sin lön för augusti nu får ut den via den statliga lönegarantin inom kort. En av dem är Mattias Larsson från Grästorp.

- Det är grymt skönt! Det är pengar som vi väntat på länge nu.

Inom kort kommer förmodligen en dubbelutbetalning av både augusti-och septemberlönen. Familjen har klarat sig med hjälp av nödlån från banken och tömda sparkonton.

Enligt hovrätten finns det anledning att ifrågasätta förutsättningar för en framgångsrik rekonstruktion av bolaget, men man väljer ändå att ge Saab ännu en chans.

"I detta fall gör hovrätten bedömningen att en mer grundlig utredning kan visa att förutsättningar för en framgångsrik rekonstruktion finns och att kraven för att inleda företagsrekonstruktion för Saab Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Powertrain AB och Saab Automobile Tools AB är uppfyllda", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

En av rättens ledamöter var skiljaktig och ville fastställa tingsrättens beslut.

Lönen betalas ut inom kort
Nu kan lönen betalas ut inom några dagar.

- Från det att rekonstruktören fattat beslut om utbetalning av lönegaranti och länsstyrelsen har fått det så kommer vi att kunna verkställa en utbetalning inom ett par dagar, säger Magnus Berg, ekonomidirektör på Länsstyrelsen Västra Götaland.

P4 Skaraborg/TT/Ekot
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

"Nu måste de kinesiska pengarna in i företaget"

Mikael Wickelgren, fordonsindustriforskare på Högskolan i Skövde, säger att Saab hade lämnat in en mycket mer komplett ansökan till hovrätten än den som tingsrätten avslog. Nu hänger framtiden på hur mycket pengar de kinesiska investerarna är beredda att pumpa in i företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.