Skövdekonferens om medling istället för straff

Sveriges rättsystem är för krångligt och ineffektivt för små brott. Det menar den norske medlingsexperten Dag Hareide.
På en stor konferens i Skövde i helgen berättade han om Norges rättsväsende. Där får brottsoffret och gärningsmannen mötas, och medlingen ersätter helt straffet för vissa brott.

- Dessa gärningsmän blir konfronterade med konsekvenserna av vad de gjort, säger han. De ser de personer de har sårat, så det är ofta ett hårdare straff för dem. 

Dag Hareide menar att det är billigare, snabbare och mindre risk för återfall att låta brottsling och brottsoffer mötas och göra upp utan domstol. I Norge lämnade polisen förra året över 7.000 ärenden för medling, 90 procent av dem löstes. Det handlar om stölder, misshandel och skadegörelse. Gärningsman och offer kommer gemensamt fram till ett straff som kan vara betalning, arbete eller en ursäkt.

I Sverige finns idag möjligheter till medling, men bara utöver den vanliga rättsprocessen. En tredjedel av Sveriges kommuner erbjuder det idag, men i Skaraborg bara så få som två kommuner av 15.

Enligt Dag Hareide måste Sverige göra som sina grannländer.

- Ni missar ju hela effektivitetsvinsten. I Sverige står ju brottsmålen på kö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".