Mjölkbönderna i Väring ger upp

Sex av nio mjölkbönder i Väring lägger ner verksamheten inom kort.
Lönsamheten inom mjölkproduktionen i Sverige har stadigt sjunkit de senaste åren, och nu ger de upp.
- Vi orkar inte fortsätta med produktionen för vi får det inte att gå ihop ekonomiskt. Dessutom tycker vi att vi har rätt att någon gång i alla fall vara lediga och ha samma chanser till socialt umgänge som andra, säger Ingemar Lundgren som snart är före detta mjölkbonde.

Konkurrensen från övriga EU är hård, och kostnaderna i Sverige är höga. Konsumenterna har fått mindre att säga till om vad gäller prissättning:
- Det är lågpriskedjorna som sätter priserna och de efterfrågar bara den billigaste produkten för dagen, säger Lundgren. 

Dessutom planerar Arla att sänka priset på mjölken ännu mer, och då sjunker lönsamheten ytterligare.
Det kan komma politiska beslut framöver som skulle kunna förbättra villkoren till viss del, men det kan också bli till det sämre, så två tredjedelar av mjölkbönderna i Väring väljer alltså att inte vänta längre.

Vad de ska göra istället är inget som Ingemar Lundgren oroar sig för. Han tror att de kan vara eftertraktade på arbetsmarknaden: 
- Vi är vana vid att jobba många timmar per dag för dålig lön så det ordnar sig nog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".