Västra Götaland

Svårt minska utskrivning av antibiotika

1:37 min

En granskning av enskilda läkare skulle kunna få ner utskrivningen av antibiotika.  Chefen för vårdcentralen i Skara välkomnar en sådan granskning.

I dag skrivs så mycket antibiotika ut att olika bakteriestammar håller på att bli immuna. Följden blir att människor riskerar att dö av lunginflammation och olika tarmbakterier.

Detta får smittskyddsläkarna att slå larm.

-- Det kommer att bli svårare att behandla patienter med svåra sjukdomar. Då har vi inget att ta till, utan är tillbaka till den tiden då unga människor dog i lunginflammation, säger Peter Nolskog som är biträdande smittskyddsläkare.

Överens
Staten och Sveriges kommuner och landsting är överens om att uskrivningen av antibiotika måste minska.

Det långsiktiga målet är att minska antibiotikaförskrivningen i öppenvården till 250 recept per 1000 invånare till 2014. I dag skrivs 400 recept ut per 1000 invånare i Västra Götaland

Måste gälla varje läkare
Men arbetet med att  få ner siffrorna går trögt i Västra Götaland, så trögt att regionen mssar de utlovade bonuspengarna i år.

Lars-Åke Kristoffersson är distriktsläkare och chef för vårdcentralen i Skara.

– Vi har en ständig diskussion bland våra läkare, men det är svårt att säga varför det står still.

Peter Nolskog tror att vårdcentralerna spelar en stor roll för att lösa problemet.

-- Jag tror man måste ned på individnivå, men det är känsligt att säga till en doktor att han skriver ut väldigt mycket recept, säger Nolskog, och får medhåll av Kristoffersson i Skara.

– Det är mycket välkommet, säger Lars-Åke Kristoffersson. Vi kan öka återkopplingen mot läkarna.

Tomhänta hem
Enklare sjukdomar som snuva och hosta behöver inte en antibiotikabehandling, enligt Peter Nolskog. Men patienterna väntar sig att få hjälp när de kommer till vårdcentralen, och går de tomhänta hem upplever de det som ett onödigt besök.

– Det kan vara så att just din doktor inte vågar säga nej till en förmodad önskan om antibiotika. Så jag tror det är bra om man man som patient vågar ifrågasätta detta.

Hör av dig till oss!

Har du fått antibiotika, kur efter kur? Har du någon gång sagt nej när läkare erbjudit dig en penicillinkur och vad har du för tankar kring ämnet. Ring till Magnus Enarsson/P4 Skaraborg på telefonnummer: 0500-77 30 62.

Magnus Enarsson

Magnus Enarsson

0500-77 30 62
magnus.enarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.