SKÖVDE

Louise lurades på internetauktion

1:35 min

Louise Pettersson och hennes sambo köpte en vara för över 2000 kronor på Tradera men varan leverades aldrig. Det är nu ett av flera bedrägerifall som skett den senaste tiden på sajten.

Att handla begagnade varor via nätet kan innebära risk för att bli lurad, det är många medvetna om. På senaste tiden har auktionssajten Tradera varit spelplats för flera bedrägerihärvor, och en av dom som blivit drabbade är Louise Pettersson och hennes sambo i Skövde, som köpte en vara för över 2000 kronor som aldrig levererades.

– Det var när vi kollade på säljarens sida och såg att det var så många negativa omdömen. Det var en massa kommentarer som "lita ej på denna säljare, jag blev lurad".

Flera har blivit lurade
Louise och hennes sambo kontaktade polisen, som bekräftade att säljaren även tidigare varit inblandad i bedrägeri via både Tradera och Blocket. Men man tror att fler ligger bakom i det här fallet, som inkluderar över hundra personer som blivit lurade på hundratusentals kronor. Jenny Petersén är pressansvarig på Tradera, och hon säger att det anmärkningsvärda i detta fall är att personerna bakom i början skötte sig och skickade ut varor, vilket ingav en falsk trygghet hos köparna.

– Vi har helt enkelt att göra med några personer som på ett utstuderat sätt genomfört ett bedrägeri genom att under en längre tid sköta sig helt klanderfritt, för att sedan göra helt om och lura köpare.

Tveksam
Auktionerna var så kallade dubblettauktioner, där säljarna tagit bilder från redan avslutade auktioner. Många tips kom in till Tradera, som säger att man reagerade snabbt genom att stänga av säljarna. Men det tycker inte Louise Pettersson.

– Det tog flera dagar innan de stängde av säljaren som vi köpt av, och då hann det ramla in jättemånga negativa omdömen under den tiden, så många hann ju betala under den tiden.

Hur tänker du nu? Kommer du fortsätta handla på Tradera?

– Jag kommer kanske köpa billigare grejor, men absolut inte några dyra saker. Och jag skulle inte rekommendera någon att handla där eftersom det är så osäkert.

Ann Edliden
ann.edliden@sr.se