Diabetes allt vanligare bland barn

Alltfler barn drabbas av diabetes. Dessutom insjuknar barn vid lägre åldrar än tidigare, enligt Henrik Tollyg, överläkare på barnkliniken på Kärnsjukhuset i Skövde.

- Vi har ganska många patienter mellan två och sju år nu, säger han.

- Annars är insjuknandeåldern för diabetes vanligen tidiga tonår.

Just nu finns det totalt över 200 barn i Skaraborg som har diabetes. På barnkliniken på KSS tar man emot ungefär ett 20-tal nya barn varje år.

Det handlar om typ1-diabetes, alltså inte den typ av diabetes som påverkas av livsföring. Och det finns ingen som riktigt kan förklara varför barn drabbas tidigare idag.

När ett litet barn får diabetes blir det ofta en stor omställning för hela familjen. Elvaåriga Lovisa Lundberg i Fagersanna fick diagnosen när hon bara var 2,5 år. Mamma Pernilla berättar att det innebär en hel del planerande med en diabetiker i familjen.

- Man får vara ett steg före. Om Lovisa har en träning till exempel, så får man se till att hon har ätit middag innan. Det kan bli lite körigt ibland, säger Pernilla Lundberg.

- Jag tyckte det var väldigt jobbigt att ta sprutor och så i början. Nu när man blivit van så går det som på ett löpande band, säger Lovisa Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".