Tidaholmsanstalten nekade fånge ambulanstransport - JO-anmäls

En fånge på Tidaholmsanstalten fick ett epilepsianfall men nekades ambulanstransport av anstaltspersonalen.
Nu vill Fångarnas förtroenderåd att Justitieombudsmannen, JO, prövar i vilken utsträckning som anstalten får riskera de intagnas liv genom att neka dem transporter till sjukhus.  

Det var den 31:a augusti i år som fången fick symptom liknande ett epilepsianfall. De intagna hämtade personal som gjorde bedömningen att det handlade om en överdos och ville veta vilka droger som fången tagit.

När ambulanspersonal undersökt fången konstaterades att det faktiskt rörde sig om ett epilepsianfall. 

Anstaltens regler säger att om en fånge behöver ambulanstransport så ska personalen från anstalten följa med. Denna tisdag gjorde personalen bedömningen att de inte hade tillräckligt med personal för att avvara någon som kunde följa med så istället för att föras till sjukhus så lades fången i en observationscell.

I sin anmälan skriver förtroenderådet att om beslutet tagits av säkerhetsskäl så överstiger överdriften allt förnuft, inte minst med tanke på att fången bara hade en månad kvar av sitt straff.

Flera möten mellan rådet, ledningen och sjuksköterskepersonal har hållits i det här ärendet och det har bestämts att rutinerna ska förbättras men rådet menar så inte skett utan att fångar flera gånger nekats ambulanstransporter när de haft epilepsianfall, varför de nu anmält anstalten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista