Vänerkommuner vill få sin bygd kvalitétsmärkt

De tre kommunerna vid vänerkusten; Lidköping, Götene och Mariestad vill bli biosfärområde. Det finns idag 440 sådana områden i världen, och dessa platser utmärker sig för unik natur och miljö där människan kan fungera och verka.

Vänerbygden skulle bli Sveriges första biosfärområde om kommunerna får sin vilja igenom.

- Trakten är en mosaik av olika naturtyper. Vi har våtmarker och klippkuster, urskog och ädellövskog, säger Eva-Lena Öhman, landskapsarkitet i Lidköping. 

-  Och därtill har vi en befolkning som vill satsa på att erbjuda detta. Naturen är tillgängling på ett unikt sätt.

Området som föreslås bli biosfärområde sträcker sig från Kållandsö i väster över platåberget Kinnekulle till Mariestads kust och skärgård i öster. Där förekommer många olika biotoper samt växt- och djurarter. Dessutom har området en stor betydelse för friluftslivet för såväl boende som långväga turister.

Enligt Eva-Lena Öhman skulle bygden får en kvalitetsstämpel om ansökan att bli biosfärområde beviljas. Det skulle i sin tur ge ett marknadsförningsvärde som hela bygden vinner på.

Kommunerna försöker nu få statligt stöd för en formell ansökan om att få bli biosfärområde. Det är FN-organet UNESCO som bedömer ansökan. Tidigast 2006 kan det bli verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".