Sjukvård

Varannan väljer drop-in

1:45 min

Att göra röntgenundersökningar på drop-in har blivit mycket populärt i Skaraborg. Nästan varannan patient väljer drop-in istället för att boka en tid.

Monika Hultkrantz som är enhetschef på röntgen på Lidköpings sjukhus säger att drop-inröntgen har blivit en succé på Lidköpingssjukhus.

-- Det har fallit bra ut och det är uppskattat av patienterna och remitenterna. Det ger en stor flexibilitet att patienterna själva får komma när de behöver och dem kan planera sin dag, säger Monika Hultkrantz som är enhetschef på röntgenavdelningen på Lidköpings sjukhus.

Utökas
Det var i mars förra året som Skaraborgs sjukhus införde drop in på röntgenavdelningarna på Falköpings, Mariestads och Lidköpings sjukhus. Sedan dess har 42% av de planerade skelett och lungröntgenundersökningarna genomförs på drop-in tider istället för de tidsbokade. Från och med januari nästa år planerar Skaraborgs sjukhus även att ha drop-in på Kärnsjukhuset i Skövde.

 – Det är klart att det är en bra service för dem som bor i Skövdeområdet.

Vill välja tid
15-åriga Johanna Ohlsson från Tråvad på Varaslätten var en av dem som valde drop-in när hon skulle röntga sig på Lidköpings sjukhus. Hon skulle undersöka sitt knä efter att hon skadat korsbandet i samband med en fotbollsmatch.

– Jag tycket det är riktigt bra för det är inte alltid man har tid att komma när man blir kallad. Nu får man välja både dag och tid.

Vad tror det betyder för dem som är äldre?

– Det är nog ännu bättre. Att kunna gå efter sina arbetstider eller för pensionärerna som kanske gärna vill göra det på morgonen.

Monika Hultkrantz ser gärna att drop-in tiderna utökas i framtiden.