Marks kommun

Fosterbarnen flyttar inte tillbaka

1:24 min

Fosterbarnen får inte flytta tillbaka till fosterfamiljen i Skaraborg. Kammarrätten i Jönköping beslutade för en stund sedan att låta de omhändertagna fosterbarnen stanna i den familj där de vistas nu.

Därmed blir det ingen återflytt till fosterfamiljen där barnen omhändertogs under uppmärksammade former för nästan exakt två år sedan av Socialförvaltningen i Marks kommun.

Beslutet att omhänderta barnen på det sättet har senare utredningar visat sig vara felaktigt.

Omplacerades hastigt
Fosterbarnen, som idag är fem och sex år, gamla omplacerades 2009 helt utan förvarning eller utredning som visade att det var något fel på den dåvarande fosterfamiljen.

Syftet var att återföra dem till sin biologiska mamma, och det trots att det beslutats i rättegång att barnen, med anledning av omständigheterna i den biologiska familjen, skulle fortsätta att vara omhändertagna.

För detta fick Marks kommun allvarlig kritik av Socialstyrelsen, som menade att kommunen inte satt barnens bästa i fokus. Med anledning av det ändrade socialnämnden i Mark sin inställning och beslutade att barnen skulle flytta tillbaka till det ursprungliga fosterhemmet igen.

Oenig socialnämnd överklagade
Men det överklagades av barnens biologiska mamma, och i juni gick förvaltningsrätten på hennes linje. Barnen fick bo kvar hos den fosterfamilj där de bott det senaste året. En oenig socialnämnd i Mark beslutade då att överklaga det beslutet till Kammarrätten.

Socialnämndens ordförande har slagit fast att det ursprungliga beslutet att omplacera barnen hösten 2009 var helt fel - och utredarna har också kommit fram till att fosterfamiljen är lämplig som fosterfamilj.

Samarbetssvårigheter
Och idag kom alltså beslutet om att överklagan avslås. Barnen ska stanna hos den fosterfamilj som de sedan ett år tillbaka bor hos.  

En viktig del i beslutet är samarbetssvårigheter mellan det första fosterhemmet och den biologiska mamman, som barnen på sikt ska träffa mer och mer.

Kammarrätten menar att det på kort sikt dessutom kan skapa mer oro för barnen att behöva flytta ännu en gång. Kammarrätten skriver också att barnen trivs där de bor nu och har funnit sig väl tillrätta där.

Dessutom fungerar umgänget med den biologiska modern bra- och hon själv vill att barnen ska stanna där de är nu.

Fostermamman i Skaraborg, Eva, är idag besviken.

- Jag tycker det är fruktansvärt. Vi hade ju umgänge med barnen i fredags. Det sista tösen sa var: "Mamma, jag saknar dig så. Jag vill flytta hem. Ja, jag vet det, sa jag, Och det vill vi också. Men det är inte vi som bestämmer", säger hon till P4 Sjuhärad.

Nyheterna Skaraborg
nyheterna.skaraborg@sr.se