Fazer

"Inte så förvånande"

1:42 min

I dag samlades de fackliga ombuden för att diskutera varslet som lagts på Fazers Bageri i Lidköping. Lotta Andersson har arbetat på Fazer sen början av 90-talet och för henne kom varslet inte som någon överraskning.

Det är på grund av att uteblivna ordrar som rör brödexporten till Tyskland som Fazer i Lidköping nu måste skära ner på sin personal. 60 av företagets 250 personer kommer att beröras och det innefattar både heltid och deltidspersonal. Omräknat i heltidstjänster uppskattas det bli runt 25 stycken och det är ett omfattnade varsel, enligt Mattias Karlsson som är ordförande för Livsmedelsarbetarförbundet på Fazer.

– De som riskerar att få sluta på Fazer kan få problem med att hitta ett nytt jobb, eftersom situtionen på arbetsmarknaden i Lidköping har blivit kärvare efter sommaren, säger Niklas Pettersson som är chef på Arbetsförmedlingen i Lidköping.

– Vi har en lite svagare arbetsmarknad. Tyvärr ser vi på en minskad platsingång bara senaste månaden.

Fazers bageri i Lidköping har varit i samma sits tidigare genom åren. 2004 och 2005 lades liknande varsel som sedan nästan helt togs tillbaks då ordrarna började trilla in igen.

Lotta Andersson minns varsel för sex år sen och hoppas att historien ska upprepa sig.

– Det är ju en stor oro bland alla anställda. Det är ju väldigt många som kommer beröras om varslet träder i kraft. Man har alltid känt att Fazer är en trygg och stor och bra arbetsgivare. Men det är ju klart, det blir ju oro.