SKARABORGS KOMMUNER

Nya och gamla chefer kostar miljoner

1:39 min

Skaraborgs kommuner lägger allt större summor på att låta särskilda rekryteringsbolag hitta bra chefer. Men trots det köps chefer fortfarande ut för mycket pengar.

– Jag har ett intryck att det ökat ja. En rekrytering är ju det största investeringar vi gör och det är viktigt att vi säkerställer att vi får rätt personer, säger Kjell-Ove Karlsson som är personalchef i Skara kommun. 

I år har han både köpt ut sin ekonomichef, och sen betalat för att rekrytera en ny.

Summan ökar
Minst 1,3 miljoner kronor har det kostat hittills i år att hitta kommunala chefer till Skaraborgs kommuner. Det visar en undersökning som P4 Skaraborg gjort. Därmed är fjolårets kostnad för samma sak på 1,2 miljoner redan passerad.

Det är när allt fler väljer att anlita särskilda rekryteringsbolag som också kostnaderna för att hitta rätt chef sticker iväg. I Skara har kostnaden för det varit över 200 000 hittills i år. Tittar man också på utköpen handlar det om en summa strax under en miljon.

För Kjell-Ove Karlsson är det inget konstigt att det kostar pengar både att skaffa chefer, och att bli av med dem.

– Det är klart att det är lyckligare om vi slipper utköpen. Men ibland kan vi inte undgå det för sådan är verkligheten.

Erbjuder garanti
Enligt Anders Roos, som jobbar med chefsrekrytering för bland annat kommuner,  så är det tidsbrist, och rädslan för att misslyckas som gör att kommunerna anlitar dem.

- Det är väligt kostsamt. Det är mycket skattepengar som går åt när man ska lösa ut en förvaltningschef och en kommunchef.

Därför erbjuder företaget garanti på att chefen håller måttet.

- Vi ger tolv månaders garanti. Det betyder att om personen inte fungerar så gör vi en ny rekrytering utan kostnad, säger Anders Roos.