Kultur

Nya mord på Västgöta universitet

9:35 min

Deckarförfattaren Kristina Appelqvist är aktuell med sin tredje roman. Samtidigt säljer de två tidigare allt mer i pocketformat.

Den senaste boken heter Liv i överflöd och i den får vi följa samma personer som i de tidigare böckerna, rektorn på Västgöta universitet Emma Lundgren och hennes man som är polis. Intrigen den här gången involverar bland annat en död poet i Mariestad.

Och Kristina Appelqvist ser ingen anledning att lämna den västgötska myllan som skådeplats för mord och intriger.

– Det är en fantastisk miljö för deckare, säger hon. Och det är nära till landet också. Delar av den nya boken utspelar sig i Eggby, till exempel.

Arbetet med den tredje boken har delvis varit annorlunda, jämfört med de tidigare.

– Jag har en annan trygghet i skrivandet nu, säger hon. Det är ju ett hantverk som jag tycker man kan bli bättre på för varje bok, förhoppningsvis.

Kristina Appelqvist försörjer sig inte helt som deckarförfattare utan jobbar också som konsult inom information och kommunikation. Men intäkterna från böckerna har ökat, efter att de två föregångarna har givits ut av Pocketförlaget, som har sett till att de har fått en vid distribution över hela landet.

– Den första boken har sålt åtminstone 30 000 exemplar i pocket och den andra har precis släppts som pocket och redan sålt lika mycket, säger hon. Och i och med att det är en serie hoppas jag att de ska fortsätta sälja.