STENSTORP

Ödehusets dagar räknade

1:37 min

Ett förfallet ödehus i Stenstorp kan snart komma att rivas. I nästan tio år har det nedgångna huset mitt i samhället väckt känslor bland grannarna.

I tio år har kommunen vädjat till husägaren att ordna upp i och kring huset och röja upp på den igenväxta tomten - men utan framgång.

När nya ägare tog över huset för några år sedan började processen om för kommunens del.

En lättnad
För grannen Birgitta Larsson i Stenstorp skulle det vara en lättnad om huset äntligen revs säger hon.

– Man vill ju inte ha en sådan här skamfläck i sitt samhälle.

Trots att kommunen hotat med vite om ägaren inte lagade sönderslagna fönster, en nedrasad skorsten och hål i taket, hände ingenting. 

Vållar bekymmer
Det öde huset står nu i samhället och vållar bekymmer, menar Birgitta Larsson.

– Det är nu en boplats för våra kajor! Det syns ju tydligt, för de flyger ut och in här genom fönsterrutorna så de går sönder. Taket är på väg att rasa in. Och sedan har vi råttor och myror... Bedrövligt att det ska behöva vara så inne i ett samhälle.

Flera hundra tusen
Exakt hur mycket rivningen kommer att kosta är svårt att förutspå, enligt byggnadsnämnden. Nämnden har inte en aning om vad som döljs inne i huset. Asbest eller andra giftiga ämnen kan dra upp rivningskostnaderna till flera hundra tusen kronor - pengar som ägaren förväntas betala.

– Om det är farliga ämnen som gör det svårt att riva huset, det har vi också påpekat att vi är oroliga för. Vi vet inte vad som finns här inne för det är ju bara ett skal som det ser ut nu.

För Birgitta Larsson kommer byggnadsnämndens beslut, som väntas i november, att betyda mycket.

– Mycket mycket, och för samhället huvudtaget. Att man ser att samhället inte förfaller.

Tänker renovera
När P4 Skaraborg når ägaren säger han att han inte kommer gå med på att huset rivs av kommunen. Ägaren menar att huset flera gånger drabbats av inbrott och skadegörelse och därför blivit förstört. Han vill i framtiden renovera huset.