BOSTADSINBROTTEN I SKARABORG

Skarabo i "John Blund-ligan"

1:34 min

En 36-årig man från Skara har erkänt att han medverkat i ett 50-tal bostadsinbrott som inträffade i Skaraborg under augusti och september förra året.

Anmälningar från bostadsinbrotten ledde fram till att den 36-årige mannen från Skara kunde gripas och förhöras. I Danmark sitter en 35-årig man häktad - också för inblandning i inbrotten som gjorts av den så kallade "John Blund-ligan". Kriminalinspektör Christer Holmqvist har arbetat med utredningen som ledde fram till Skaramannen.

– Han berättar om sin delaktighet i det och vad den bestod i och har erkänt 46 brott.

Hur kom ni 36-åringen på spåren?

– Det kan jag inte gå in på eftersom 35-åringen inte är förhörd ännu. Det behåller vi för oss själva.

Bevis
Förhören, bevismaterial i form av DNA och övervakningsbilder från bankomater ledde vidare till samarbete med dansk polis där man haft inbrott som gått till på samma vis, och Europol i Albanien.

Det gjorde att polisen i Danmark kunde gripa en 35-årig albansk medborgare.

Han är häktad för inblandning i alla de 46 inbrott som skett i Skaraborg samt ytterligare ett 20-tal inbrott i övriga Sverige som gått till på samma sätt. Polisen i Danmark utreder honom även för brott där.

Lång tid
Polisutredningen har tagit lång tid då det totalt har varit 64 bostadsinbrott att gå igenom.

Tjuvarna har arbetat på ett mycket speciellt sätt för att ta sig in i villorna.

– De har med något handdrivet borrverktyg borrar i fönsterkarmar eller dörrkarmar och sen går in via det hålet och öppnar dörrar och fönster. Huvuddelen av inbrotten har skett när folk har varit hemma och sovit på nätterna.