Skaraborg

Dålig städning kan leda till brand

1:47 min

Ovanligt många bränder i bostadshus har börjat i tvättstugor i år. Bara denna vecka misstänks två bränder i Skaraborg ha börjat just där. Det är ofta dålig rengöring som är orsaken till att vitvaror fattar eld.

Det är brandmästare Stig Torell som berättar om hur det kommer sig att det ofta är vitvaror som startar bränder. Han menar att folk borde vara bättre på att hålla rent omkring sina torktumlare och tvättmaskiner.

Det säger brandmästare Stig Torell. Han menar att folk borde vara bättre på att hålla rent omkring sina torktumlare och tvättmaskiner.

– Man bör göra rent en gång om året i alla fall. Ibland blir det fel i gamla apparater. Damm är lättantändligt och plast brinner lätt.

Emtunga
I morse larmades räddningstjänsten till en villa i Emtunga. De första uppgifter sa att branden startat i en torktumlare. Senare på fredagskvällen visade det sig att de uppgifterna inte var korrekta. Branden startade i ett avfuktningsaggregat

Mariestad
I onsdags började ett bostadshus i Mariestad att brinna. En person fanns i byggnaden, men klarade sig helskinnad. Också den gången tros elden ha startat i tvättstugan. Stig Torell tror inte folk i allmänhet ser tvättstugan som en brandfara.

Stig Torell menar att folk i allmänhet är för dåliga på att hålla rent i tvättstugan. Samtidigt slarvas det med att hålla koll på maskinerna när de väl är i gång.