Mariestad

Föräldrar upprörda över nedläggningsförslag

5:34 min

Nu finns det ett förslag på vilka skolor i Mariestad som ska läggas ner: Leksberg, Ullervad, Lyrestad och Flitiga Lisan. Detta upprör många föräldrar, bland annat i Lyrestad.

I Lyrestad är känslorna mycket upprörda efter att skolan på orten nu riskerar att försvinna.

- Det känns som ett stort svek, säger Dan Freij med en tung suck. Han är aktiv i föräldraföreningen, samhällsföreningen och idrottsföreningen på orten. Dessutom driver han livsmedelsbutiken.

Han har själv barn som går på skolan i Lyrestad, med runt 100 elever. Han får medhåll av Camilla Ström, som är på väg in i affären för att handla.

- Jag som gammal Lyrestadbo tycker det är fruktansvärt idiotiskt helt enkelt. Vi här i Lyrestad har valt att bo här. Vi vill inte bo inne i Mariestad, säger Camilla Ström, som har barn som snart ska börja skolan.

"Ett absolut måste för landsbygden"
Hon tror att det skulle kunna bli förödande för Lyrestad som ort om skolan försvinner.

- Skolan är ett absolut måste för landsbygden.

- Vi känner att vi redan fått vår släng av sleven i besparingssyften. Så det här kan vi inte acceptera, säger Dan Freij.

Enligt förslaget ska eleverna på Lyrestads skola flytta till Hassle skola.

- Idag tar våra barn som går i sjuan-nian skolbussen, och de är helt slut. Då har de ändå kommit en bit på väg i ålder. Ska de här småttingarna som går på låg-och mellanstadiet ta en buss också? Nej, det är helt absurt, säger Camilla Ström.

Planer på friskola
Lyrestadborna har ändå varit förberedda på att skolan riskerar att försvinna från orten. Och om nu politikerna klubbar igenom förslaget tänker man ansöka om att starta en friskola.

- Vi har varit väldigt tidiga med att försöka utarbeta en plan för att starta en friskola, om det här går igenom att Lyrestad skola ska läggas ner. Så vi står inte handfallna på något sätt, avslutar Dan Freij.

I förslaget från tjänstemännen ingår också bland annat att samtliga dagmammor försvinner, och att Komvux flyttar till Vadsbogymnasiet.

Tycker inte att det finns något val
Barn-och utbildningsnämndens ordförande Tommy Pettersson-Friberg tycker inte att kommunen har något val i det här läget.

- Om vi inte gör något kommer vi inte att hålla uppe god kvalitet i Mariestads skolor.

Är det säkert att det blir bättre för att man är fler elever på samma skola?
- Det är helt klart lättare med regeringens krav att man ska ha legitimation för lärare och ytterligare andra saker, det blir enklare att genomföra.

Skolfrågan ska tas upp på ett extra möte i KSAU på torsdag, och sedan kommer ärendet att behandlas i nämden den 10:e november.