Grannsamverkan har visat sig minska brottsligheten i området markant.Foto: Bertil Ericson/Scanpix
brott

Kraftig ökning av villainbrott - polisen uppmanar till samverkan

1:59 min

De senaste fyra åren har antalet villainbrott vid den här tiden på året ökat kraftigt i Skaraborg. Polisen uppmanar nu villaägare att gå samman för att minska brottsligheten.

Sedan den första augusti har 128 villainbrott i Skaraborg, försök eller fulbordade, anmälts till polisen. Det är en rejäl ökning om man jämför med de senaste fyra åren.

Efter att polisen har gått igenom ett stort antal anmälningar tyder det mesta på att det inte är några kriminellt nätverk som ligger bakom inbrotten utan att de har utförts av olika lokala brottslingar.

Polisen i Skaraborg uppmanar nu villaägare att gå samman för att minska brottsligheten.

- Vi måste utveckla grannsamverkan mer i Skaraborg. Vi måste jobba mer som man gör i andra delar av landet, med exempelvis sms-tjänster. När polisen märker att vi har tjuvar i ett område kan man snabbt få ut ett sms-meddelande till olika kontaktpersoner, för att snabbt få ut information, säger Tommy Hoff vid polisen i Skaraborg.

Tomas Ek

0500-77 30 24
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista