Floby

Metallföremål stoppade tåg

Ett passagerartåg körde på måndagen på ett okänt metallföremål och fick tvärstanna på spåret mellan Floby och Falköping. Ingen person skadades i olyckan, men den kommer att utredas av Trafikverket.

Det var vid 14.30-tiden på måndagseftermiddagen som tåget körde på ett metallföremål som var cirka 60 x 70 centimeter stort. Det var tillräckligt för att ställa till så stor skada att tåget tvingades tvärbromsa.

– Det var så pass illa att magnetbromsen på det här tåget gick sönder och tåget blev alltså stående, berättar Håkan Buller som är trafikinformatör på Trafikverket.

Hur allvarlig var den här incidenten?

– Som jag har uppfattat det har det inte funnits någon fara för enskilda individer. Men det är klart, det händer alltid incidenter på järnvägen.

Passagerarna fick evakueras
Ingen av de drygt 60 passagerarna på tåget skadades, men passagerarna fick evakueras och flera hundra liter olja rann ut.

Vad det var för metallföremål som tåget körde på och var det kom ifrån är ännu okänt.

– Det finns ett antal olika alternativ. Det kan handla om att föremålet har placerats där. Det kan handla om att det har lämnats av något tidigare fordon. Det finns helt enkelt en lång rad alternativ och det är en av anledningarna till att man utreder den här frågan.

Ett par avgångar fick ställas in på måndagen på grund av olyckan, men nu rullar trafiken som vanligt igen. Oljeutsläppet bedöms inte leda till några större skador.

Men frågan vad det mystiska metallföremålet var för något och varifrån det kom kommer att ta tid att hitta svaret på.

– Som vi bedömer det nu är det här en utredning som tar sex månader, avslutar Håkan Buller.