Kyrkogårdar

Extra kontroller efter dödsolycka

1:25 min

Efter dödsolyckan i Bollebygd, då en flicka omkom efter att ha fått en fallande gravsten över sig, gör nu många kyrkogårdsförvaltningar extra kontroller av sina gravstenar, bland annat i Skövde.

Snart är det allhelgonahelg och mycket folk kommer att röra sig på kyrkogårdarna runt om i Skaraborg.

Efter helgens tragiska olycka gör många kyrkogårdsförvaltningar extra kontroller av sina gravstenar.

- Vi är väldigt nog med att man känner på stenar, att de inte så lätt får falla. De kan vicka lite fram och tillbaka, men de är ju dubbade, det sitter en dubb mellan sten och sockel som gör att den inte faller och där går vi runt nu och känner för hand på alla stenar hur det är med det, säger Niklas Sjöberg, tf kyrkogårdschef i Skövde.

Gamla dubbar rostar
Att gravstenar välter beror ofta på att dubben som fäster stenen i sockeln har rostat, därför har många gamla dubbar nu bytts ut till rostfritt stål.

Sedan 1997 finns det regler kring att gravstenar ska kontrolleras regelbundet, Samtliga av de kyrkogårdsförvaltningar i Skaraborg som vi har pratat med efterlever dessa bra.

På flera ställen införs även nu efter dödsolyckan extra kontroller av gravstenarna.

- I och med det här har vi beslutat att vi ska sätta två datum varje år så att vi två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren ska gå runt och känna på alla stenar för hand, säger Niklas Sjöberg.

Uppmanar till försiktighet
De stenar som är för lösa kommer man att plocka av från sockeln och lägga bredvid platsen och sedan ska gravrättsinnehavaren kontaktas.

Niklas Sjöberg tycker ändå att man ska vara försiktig med gravstenarna.

- Jag tycker inte att man ska låta barnen klänga på stenar. Det tycker jag är en etisk syn på det hela också att man ska vara försiktig kring gravplatser.