JÄRPÅS

Älgstammen har stabiliserat sig

1:32 min

På flera håll i Skaraborg märks nu att älgstammen har ökat och börjat stabilisera sig. Inte minst utanför Järpås, där Jan Fridlunds jaktlag precis har slagits av jaktlyckan.

Efter några år med en svagare älgstam kan länsjaktvårdare konstatera att den i Skaraborg nu har börjat öka och stabiliserat sig. Samma sak ser Jan Fridlund som jagar i Järpåstrakten mellan Vara och Lidköping.

– Alla har sparat och hållit igen. Nu ökar de snabbt och man ser Älg nästan varje dag nu. Det gjorde man inte för fem - sex år sedan.

Stramare regler
På 80-talet fanns gott om älg i Sverige och det var på grund av en väldig frikostig tilldelning under den här tiden som gjorde att älgstammen försvagades. Idag har man lyckats få stammarna att återhämta sig genom betydligt stramare regler och kontroller.

– Vi hade 120 hektar per vuxen älg, nu är vi uppe på 220 så det minskar totaluttaget. Femtio procent av det man skjuter bör vara kalv, sen ska det vara jämn könsfördelning på de vuxna, förklarar Jan Fridlund.

Rätt älg skjuts
För att avgöra hur älgen mår mäts vinterstammarna. Under de sju första dagarna av jakten rapporterar så kallade Älgobsar in hur många man sett. Men det är fortfarande upp till jägarna att se till att vårda älgen i framtiden menar Jan Fridlund.

– Frysboxjägarna minskar. Man får se på vad som finns i skogen och skjuta därefter. Det går inte sticka under stolen med att vi jägare som styr stammen. Skjuta en älg är lätt, men att skjuta rätt älg är mycket svårare.