Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Skaraborg

Familj kan utvisas efter advokatmiss

"Min familj är i stor fara. De gör vad som helst för att få slut på mig."
1:15 min

En advokatmiss kan leda till att en familj utvisas till Armenien. Familjen har papper på att pappan stämplats som brottsling i sitt hemland efter att ha kritiserat presidenten. Men Migrationsverket beslutade om utvisning och advokaten berättade aldrig att familjen kunde överklaga det beslutet.

I Armenien pågår kampen för demokrati, men efter det senaste presidentvalet har processen gått åt fel håll och enligt utrikesdepartementet UD pågår valfusk, våld mot demonstranter och tortyr i fängelserna.

Pappan i familjen, Gevorg Markoryan, är livrädd för vad som kommer att hända. 

– Min familj och jag är i stor fara. Jag kommer att hamna i fängelse. I värsta fall kommer de att döda mig, de gör vad som helst för att få slut på mig.

Pekas ut som brottsling
I samband med protester mot den nuvarande presidenten i Armenien, slogs Gevorg Markoryan ned och hamnade på sjukhus. Enligt papper från Nationella Säkerhetstjänsten i Armenien pekas han ut som brottsling på grund av politisk aktivitet.

Familjen har trots detta fått ett utvisningsbeslut. Det kan bero på en advokatmiss - familjen fick nämligen aldrig reda på att de kunde överklaga beslutet i Migrationsdomstolen. Målet avslutades.   

Gevorg Markoryan har gjort ett nytt försök med en ny advokat för att få sitt fall omprövat. 

– Jag oroar mig främst för vad som kommer att hända mina barn, sedan min fru och sist vad som händer mig.  Jag har sett vad som händer där just nu, och jag är inte redo att återvända, säger han.

Oklar utveckling i Armenien
Vad som egentligen händer i Armenien är mycket oklart. P4 Skaraborg har i veckor försökt att ta reda på vad som försiggår.

Erik Hoff, landsinformatör på Migrationsverket, anser att den fakta som finns räcker.

– Vi har en databas med information och utifrån vad som finns publicerat där så kan man skaffa sig en god bild av förhållandena.

Personalen på Migrationsverket följer nyhetsflödet och besöker också länderna med jämna mellanrum för att samla in fakta.

Men faktum är att informationen om Armenien på nätet är knapphändig och ingen från Landsinformationsenheten har varit i Armenien på flera år. Det saknas en samlad rapport om situationen i Armenien. Det är äldre rapporter från människorättsorganisationer, EU och UD som ligger till grund för deras samlade dokument.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".