FKG vill att tingsrätten säger nej till Lofalk.. Foto:Scanpix.
Saab

"Samarbetet funkar inte"

"Något funkar inte i samarbetet"
1:19 min

I dag väntas Saab presentera en lösning på varför rekonstruktionen av företaget inte ska stoppas, något som rekonstruktören Guy Lofalk har begärt.
Fredrik Sidahl, VD för FKG, underleverantörernas organisation, hoppas att tingsrätten säger nej till Lofalks begäran och går på Saabs linje.

– Konkurs innebär att man tappar alla avtal, och då får man förhandla om alltifrån rättigheter till teknik till varumärke till alla leveransavtal. Det måste göras om och det är en oerhört lång resa ska man veta, säger Sidahl.

Underlevernatörerna riskerar också att inte få sina skulder betalda vid en konkurs.

Senast klockan 13 idag torsdag måste en övertygande motivering, signerad Saab, landa hos tingsrätten i Vänersborg. Enligt Saab kommer man då också begära att rekonstruktören Lofalk byts ut.

Som P4 Väst tidigare har rapporterat har det uppstått en konflikt mellan Saabs vd Victor Muller och Lofalk. Men Fredrik Sidahl vill inte recensera någon av dem.

– Är man inte överens, rekonstruktör och företagsledning, så kan inte rekonstruktören driva arbetet vidare. Och det är det vi ser nu. Det är ett bevis för att någonting har klickat i deras samarbete och det är naturligtvis inte bra om man tänker på vår egen situation, levernatörsindustrins, som sitter och väntar på ett resultat.

Väljer tingsrätten att gå på Lofalks linje och avbryta rekonstruktionen så väcks de fyra konkursansökningar som hittills varit vilande åter till liv .Ett sådant beslut innebär också att Saabs begäran om att byta ut Lofalk faller.

Tingsrätten väntas besluta om Saabs rekonstruktion ska stoppas eller inte på fredag, ett beslut som kan överklagas till hovrätten.

P4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".