GULLSPÅNG

Svårt vanvårdad hund omhändertogs

En hundägare i Gullspång vanvårdade sin hund så illa att länsstyrelsen omedelbart hämtade hunden och tog den till veterinär.

I början av oktober gjorde länsstyrelsens djurskyddsinspektörer ett oanmält besök hos hundägaren, efter att en anmälan kommit in mot honom om att hunden for illa.

Inspektören upptäckte att hunden var mycket överviktig och hade stora problem med både öron och ögon.

För svag för att orka stå upp
Framtassarna var svullna, klorna var oklippta och hunden var dessutom halt. Den hade också andningssvårigheter och orkade inte stå upp.

Ägaren uppgav att han inte haft någon möjlighet att ta hunden till veterinär. Han tyckte också att hunden borde avlivas.

Länsstyrelsen ansåg att det ur djurskyddssynpunkt var nödvändigt att omedelbart omhänderta hunden. Den fördes direkt till en veterinär för undersökning och veterinären gjorde bedömningen att hunden var i så dåligt skick att den måste avlivas på plats.

Frågan om djurförbud prövas
Länsstyrelsen har lämnat över vanvårdsärendet till polisen.

Djurskyddsinspektör Fredrik Engström säger till P4 Skaraborg att det är standard i ärenden av det här slaget, att pröva om djurägaren ska få djurförbud.

Än är det inte bestämt om djurägaren kommer att beläggas med djurförbud eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".