Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Götene

Musikskolan hotas trots skattehöjning

Musikläraren Lena: ”Jaha, tänkte jag. Så illa är det.Så nära är det”
1:26 min

I Götene kommun kan det bli en skattehöjning med 21 öre nästa år. Pengarna räcker ändå inte till musikskolan, som därmed hotas av nedläggning. Chockbeskedet ledde till att skolans personal kallade till akut möte.

I miljöpartisten Torbjörn Nilssons insändare i Skaraborgs Läns Tidning ber han officiellt om ursäkt för att de kommer vara med och rösta igenom det budgetförslag som innebär att musikskolan i Götene läggs ned. 

Förslaget fick inget gehör
Enligt insändaren ska Miljöpartiet ha försökt få igenom ett förslag som hade inneburit en höjning av skatten med 41 öre, för att slippa att spara inom grundskolan och lägga ned musikskolan.

Men förslaget ska tydligen inte ha fått gehör. Och nu lutar det åt att musikskolan kommer att försvinna.

– Det här är en liten kommun och man träffar på sina politiker. Jag hade fått en liten vink dagen innan... När jag läste insändaren så tänkte jag ”jaha, så illa är det, så nära är det”, säger Lena Öberg som är lärare på musikskolan. 

Än så länge är ingenting helt bestämt, men förslaget är att en skattehöjning på 21 öre klubbas igenom på kommunfullmäktigemötet i nästa månad.

Vill kämpa för eleverna
Musikskolan i Götene har 280 elever. Ett 70-tal av dem kommer dit två gånger i veckan. Och Lena Öberg är bekymrad för hur det ska bli för eleverna.

– Jag måste kämpa för våra elever. De mister ju ett språk, samvaro med läraren och sina kompisar. Det finns inga ord. Jag är så ledsen för detta, säger hon.

På krismötet som personalen snabbt kallade till på musikskolan handlade diskussionerna bland annat om att samla ihop alla berörda för att genomföra en manifestation.

– Vi får väl skrika högt så länge vi kan och den dagen som beslutet tas får vi väl intala oss att vi gjort vad vi kunnat fram till dess, säger Kerstin Torstensson, rektor för musikskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".