Göteborg/Skaraborg

Skrev hotbrev - med sitt eget blod

En 21-årig djurrättsaktivist åtalas vid Göteborgs tingsrätt för mordbrand på en hamburgerrestaurang och 17 grova olaga hot. Bland annat har han hotat skaraborgare och skrivit brev till dem med sitt eget blod.

Hoten har ofta framförts i brev och främst mot personer med koppling till djuruppfödning och pälshandel på flera håll i landet. Enligt kammaråklagare Lars Lindman har mannen skrivit flera brev med sitt eget blod.

Några av de drabbade hör hemma i Skaraborg och sitter i styrelsen för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund. En av dem har fått ett brev där det står:

"Detta blir vår första och sista varning innan vi tar till direkt aktion mot dig" och "Vill du inte samarbeta besöker vi ert hem det lär inte blir trevligt för er".

Tre andra män åtalas för brott i samband med de 21-åringen anklagas för. Alla nekar, med något mindre undantag.

Hoppas på flerårigt fängelsestraff

Kammaråklagare Lars Lindman anser att den åtalade 21-åringen bör dömas till fängelse i omkring fyra-fem år.

– Det finns en systematik. Han har genom hot försökt att begränsa och påverka folk som arbetar inom pälsdjursindustrin, säger Lindman till TT.

Enligt åklagaren har hot även framförts till personer som arbetar med djurhantering inom läkemedelsindustrin.

Den unge mannen åtalas också för att ha slagit sönder ett fönster på en restaurang som, enligt honom, serverade hajfenssoppa. Det brottet har mannen erkänt.

De övriga åtalade anklagas för grovt olaga hot och grovt olaga tvång. Enligt åklagaren har de tvingat butiksinnehavare att skriva på avtal där de lovade att inte sälja päls.

P4 Skaraborg/TT
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".