Pojken ligger i sin säng och vaggar fram och tillbaka. Foto: Linnéa Frimodig/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborg

Apatisk 11-åring ska utvisas

Hör hela debatten mellan Mikael Ribbenvik och Henry Ascher
15 min

En apatisk 11-årig pojke från Skaraborg ska utvisas tillsammans med sin familj. Hör Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik och docent Henry Ascher debattera ämnet.

Trots att läkare anser att den 11-årige pojkens tillstånd är livshotande så avslår Migrationsverket ansökan om att utvisningen inte bör verkställas.

– Han är helt apatisk, han är helt beroende av omgivningen för sin överlevnad, säger Kerstin Jaeckel, psykoterapeut på Röda Korsets behandlingscenter i Skövde som ofta besöker familjen.

Svårt sjuk
Pojken ligger i sin säng och vaggar fram och tillbaka, han pratar inte och hans ögon är slutna.

– Jag har svårt att förstå hur de motiverar sitt beslut eftersom vi har ett läkarbeslut som beskriver att det är ett livshotande tillstånd, säger Kerstin Jaeckel, psykoterapeut på Röda Korsets behandlingscenter i Skövde som ofta besöker familjen.

Försämrats
Vi har tidigare besökt familjen, men nu är pojkens tillstånd försämrat. Varje dag är tung och svår berättar pappan.

Migrationsverket tänker verkställa utvisningen eftersom det finns sjukvård i hemlandet Serbien.

Men Qazim Gosalci som är kurator vid röda korset i Skövde, håller inte med.

– Just apatiska barn, eller barn med sådan problematik, får inte den rätta sjukvården eftersom det inte finns sakkunnig personal. Det andra som kan göra det svårt är etniciteten. Det finns andra rapporter som inte tas upp i Migrationsverkets beslut, att romer nekas sociala försäkringar. 

Diskrimineras
Familjen flydde Serbien på grund av sin etnicitet berättar pappan. De blir diskriminerade där.

Att tvinga den dödsjuke pojken tillbaka bryter mot FN;s barnkonvention, säger Kerstin Jaeckel.

– Jag vill verkligen tro att det fanns en vilja att efterleva denna konvention när vi skrev under den. Eller är det så att vi i Sverige värderar barn olika. Är ett svenskt barn mer värdefullt än ett flyktingbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".