Elof Dahlén var bakbunden i flera timmar. Till slut lyckades han åla sig fram till köket, få ut knivar ur en kökslåda och komma loss. Foto: Ann Edliden/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Brutala rånet i Önum

Elofs rånare får fängelsestraff

Elof Dahlén: ”Jag hade räknat med sex år”
1:25 min

De båda män som rånade och bakband Elof Dahlén i hans hem utanför Vara i februari dömdes idag till fängelse i fyra år respektive fyra år och fyra månader för grovt rån. Elof själv tycker att straffet är för lågt.

64-årige jordgubbsodlaren Elof Dahlén satt och tittade på teve på kvällen den 24 februari 2011 när rånarna tog sig in i bostaden och överföll honom.

Han bakbands med silvertejp över armar, ben, ögon och mun och fick hörselkåpor över öronen.

Först efter fem timmar kunde han ta sig loss och larma polis.

Stal kontanter och verktyg
Rånarna fick med sig ca 10 000 kronor, 100 Euro och verktyg till ett värde av cirka 48 000 kronor.

Idag kom domen från Skaraborgs tingsrätt. De båda männen döms till fyra år respektive fyra år och fyra månaders fängelse för bland annat grovt rån.

Elof själv tycker att straffet är för lågt.

 - De har gått på minimistraffet för grovt rån, så det tycker jag kanske är för lågt. Jag hade spekulerat i sex år.

Varför tycker du att det borde blivit ett hårdare straff?
- I och med att man blev utsatt och inte var vid medvetande hela tiden. Jag vet inte vad de ska göra mer för att det ska bli värre.

Bajset fällde rånarna
De båda männen, 26 och 36 år gamla, döms också för tillgrepp av fortskaffningsmedel, eftersom de stal Elof Dahléns bil efter rånet, och eldade upp den efter en kilometer.

Brevid bilen hade rånarna bajsat, och det var DNA-prov via avföringen som knöt rånarna till brottet och som sedan ledde till en fällande dom.

De båda ska också betala skadestånd till honom på 30 000 kronor.

Elof Dahlén berömmer polisen för att rånarna till sist kunde gripas, men säger att han aldrig kommer att bli kvitt minnesbilderna från rånnatten.

- Jag mår väl förhållandevis bra, men är misstänksam mot allting. Det är litegrann som att vara mörkrädd- att man misstänker att det kan finnas folk i sin närhet när det är mörkt.

Åklagaren nöjd
Åklagare Jennifer Hasselrot säger till P4 Skaraborg att hon är nöjd med domen och inte kommer att överklaga den.

Ingen av de båda advokaterna har ännu bestämt hur de ska göra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".