LIDKÖPING

Lidköping - en fena på miljöenergi

Idag kammade Lidköping hem priset "special mention/särskilt omnämnande" som var ett av tre priser när tävlingen om Nordisk Energikommun avgjordes idag. Lidköping får utmärkelsen för sin biogasanläggning.

Lidköping Biogas är ett samverkansprojekt med Göteborg Energi och Swedish Biogas International.
Enligt Lidköping kommuns hemsida är anläggningen idag Sveriges största för produktion av flytande biogas, och en av de första i världen.

– Samverkan är en viktig faktor om man vill åstadkomma banbrytande förändringar, säger kommunens miljöstrateg Yvonne Träff i en kommentar på kommunes hemsida. 

– Genom Lidköping Biogas faller alla pusselbitar på plats och nu finns de förutsättningar som behövs för att bygga en infrastruktur för flytande biogas och för att använda biogas för tunga fordon.

Priset delades ut av den finländske statsministern Jyrki Katainen vid en ceremoni som anordnades i samband med det nordiska statsministermötet i Köpenhamn.

Totalt anmälde sig 44 nordiska kommuner till utmaningen, varav 14 gick vidare och nominerades till tävlingen. Tre av dessa var från Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista