Anders Jonsson hoppas på en lösning innan sommaren. Foto: Jan Soja/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Vänern

Giftlarm stoppar Vänersiken

Sik från Vänern innehåller högre halter av dioxin än vad som är tillåtet. Det konstaterar Livsmedelsverket efter en undersökning av sik som har fiskats i Vänern.

Fisken innehåller så höga halter dioxin att den inte kan säljas till konsumenter enligt nuvarande lagstiftning.

Det innebär att fisken beläggs med saluförbud och försvinner från butikshyllor och restauranger.

- Det här betyder att det blir ett omedelbart säljstopp på sik från Vänern, säger Robert ter Horst på länsstyrelsens veterinär-och djurskyddsenhet.

Turisterna vill ha sik
Fiskaren Anders Jonsson vid Spikens fiskeläge säger att det här kommer att bli ett problem först till sommaren.

- För tillfället fiskas det inte sik, utan löja. Till sommaren blir ju det stora problemet när alla turister kommer och vi inte har sik från Vänern och Vättern. Det är ju det turisterna kommer till Spiken för- för att äta sik.

Han ger inte upp hoppet om att det ska lösa sig innan sommaren.

- De får ju komma med mer precisa grejer om det här. Men jag har inte tagit någon skada av kvicksilvret och jag tror inte att jag tar någon skada av det här dioxinet heller.

Hur ska du göra för att överleva som fiskare?
- Vi överlevde ju kvicksilverkrisen och den var ju bra mycket värre än det här. Vi får väl se vad som händer med det här, hur farligt det är och ta reda på ren fakta innan vi skriker för mycket, säger Anders Jonsson.

"Industrin borde ge fasiken i att släppa ut skit"
Sven-Åke Bengtsson handlade fisk i en fiskaffär i Lidköping idag, och han tycker att det är industrin som måste skärpa sig.

- Då borde industrin kring Vänern ge fasiken i att släppa ut så mycket skit i Vänern som de gör. Därför får vi ju det här problemet med fisken.

Är du orolig för den här fisken du kommer att äta idag?
- Nej, jag är för gammal för det. Men man behöver nog tänka sig för innan man stoppar i barnen alldeles för mycket.

MIljögiften dioxin är cancerframkallande och det är framför allt gravida och småbarn som avråds från att äta den här fisken alltför ofta.

Betydligt giftigare än lax
Länsstyrelsen har nu kontinuerlig kontakt med fiskerinäringen i frågan.

Det finns andra fiskar i Vänern, lax och öring, som får säljas trots att dioxinhalten är högre än gränsvärdena, eftersom Sverige har fått undantag från EU-reglerna, men den är inte lika giftig som siken.

- Siken håller högre halter än vad laxen gör. Laxen ligger precis över gränsvärdet men den här siken ligger långt över, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".