Regeringspengar till kommunerna mindre än vad som tidigare sagts

Regeringens budgetproposition är inte fullt så positiv för kommunerna som det från början framställdes.
För Skövdes del talades det om en förstärkning på 30 miljoner kronor, men i själva verket är det snarare halva den summan som gäller.
- Mellan 13 och 18 miljoner blir det, eftersom en del av pengarna var kända sen tidigare och det blir minus på en del andra konton, säger Skövdes socialdemokratiska oppositionsråd Åke Jönsson.

Men även om det inte är lika mycket pengar som regeringen låtit påskina, så menar Åke Jönsson att tillskottet kommer att kunna göra nytta. Han och socialdemokraterna i Skövde anser nu att kommunen ska dra tillbaka det varsel på 100 tjänster inom äldreosmorgen som man tidigare lagt.

Dels på grund av den förstärkning som regeringen ändå ger till kommunerna, men också för att ett 40-tal personer redan hunnit sluta frivilligt sedan varslet kom i vintras.
Att häva varslet skulle vara en välgärning för en hårt pressad personal, tycker socialdemokraterna.

Men det tycker inte den borgerliga majoriteten.
- Pengarna är en engångsföreteelse. Om vi inte gör något, så står vi inför samma problem nästa år igen, säger Kaj-Eve Enroth, folkpartist och ordförande i omvårdnadsnämnden i Skövde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".