Foto: Marie Schnell Forkman/P4 Skaraborg
sparkravet på Skaraborgs Sjukhus

Facket varnar: Personalen får betala

”Självklart kommer det att påverka vården”
1:31 min

Skaraborgs sjukhus ska spara 100 miljoner under 2012, och nu varnar Vårdförbundet för sämre löner och personalbrist.

Det är regionstyrelsen som har lagt ett sparkrav på 0,7 procent inför 2012. Det motsvarar 100 miljoner för Skaraborgs sjukhus, det vill säga sjukhusen i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad.

Regionstyrelsens bud är att utrymmet för löneökningar ska begränsas, och att reglerna ska bli stramas upp när nya anställningar prövas.

– Vi bör nog bli färre anställda eftersom lönerna inte räcker till, säger Birgitta Molin Melander som är sjukhusdirektör vid Skaraborgs sjukhus.

–  Men vi ska inte bli färre genom uppsägningar, utan när någon går i pension kommer den inte att direkt ersättas.

Ska inte påverka kvalitén
Men trots att det handlar om att effektivisera och bli färre anställda  menar Birgitta Molin Melander att det inte påverkar kvalitén på vården.

– Det finns ingen naturlig relation mellan kvalitet och kostnad. Det är inte säkert att den som är dyrast håller bäst kvalitet.

Facket tror tvärtom
Men sjuksköterskornas fackförbund Vårdförbundet håller inte med om det.

– Självklart kommer det att påverka vården och våra medlemmars arbetsmiljö. Det är tajt som det är i dag, och de flesta ställen går redan på minibemanning, säger Annette Carlsson i Vårdförbundet.

Den 16 november fattar de lokala hälso- och sjukvårdsnämnderna beslut om besparingens följder mer i detalj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".