Agneta Christensen Vänerns Vattenvårdsförbund. Foto: Ann Edliden P4 Skaraborg
DIOXINLARMET

Gammal industri bakom dioxinhalterna

"Det kommer dröja innan det försvinner..."
1:24 min

De höga dioxinhalterna i Vänersiken, som fått Länsstyrelsen att införa säljförbud, beror på gammal industri som fortfarande påverkar miljön. Det är ett problem som vi kommer att få leva med under många år, menar Vänerns Vattenvårdsförbund.

Agneta Christensen på Vänerns Vattenvårdsförbund tror att miljögifterna kommer att påverka djur, natur och människor ett bra tag framöver.

– Vi har sett i våra mätningar att dioxin och PCB har minskat ganska kraftigt sedan 70-talet, men de senaste åren har minskningen stannat av. Tyvärr kommer vi att få leva med det här ganska länge. I Vänerns botten kommer det att komma nytt, rent sediment från växter som faller ner. Men det tar tid innan de gamla miljögifterna verkligen ligger still på botten.

Klor i  massatillverkningen
Framför allt handlar det om kemisk industri och pappersmassabruk kring Vänern som förr använde klor i tillverkningen, vilket blir dioxin när det kommer ut i naturen.

 Det är inte förvånande att det är just siken som nu visar på högst värden av dioxin, säger Agneta Christensen.

– Det är ju en fet fisk och det är där vi hittar dioxin och andra miljögifter, så det var väntat. Sedan lever siken närmare botten än laxen och öringen gör. Det är första gången vi får prover från sik, så vi hade nog väntat oss att det skulle vara såhär.

Innebär det här att folk går omkring med dödliga gifter i kroppen?

– Det beror på hur mycket man äter. Livsmedelsverket har ju rekommendationer, och följer man dem ska det inte vara någon fara.

Livsmedelsverkets rekommendation: Barn (både flickor och pojkar), kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande bör inte äta fisk som kan innehålla höga halter av dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".