Maria och Per Jonsson vill ha kvar lugnet. Foto: Magnus Enarsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
TIBRO

Grannar vill slippa maskinbuller

"De kommer köra hela vår vakna tid under sommaren"
1:32 min

Nya planer på torvbrytning i Hulemossen utanför Tibro upprör boende i närheten. De menar att friden på landet är över om torvbrytningsmaskinerna får starta sina motorer.

Det är det finska företaget Neova som nu undersöker möjligheten att få bryta torv. Företaget har inlett en miljökonsekvensbeskrivning för verksamheten i området.

Maria Jonsson, som bor i Hönsa nära mossen, gillar inte företagets planer.

– De ansöker om att få bryta torv från maj till september klockan 07.00 till 22.00 alla dagar i veckan. Det innebär att de kommer att köra hela vår vakna tid på sommaren. Sedan ska de frakta torven härifrån under vintern, förklarar hon.

Över Hulemossen är allt tyst och fridfullt i dag - något som de boende i området är rädda snart ska vara ett minne blott. Det var fastighetsägare i närheten och allmänheten som bjöds in till samrådsmöte där den påbörjade miljökonsekvensbeskrivningen presenterades.

Företaget undersöker möjligheterna att börja bryta torv i två mossar i området. De boende erbjöds att lämna sina åsikter före 30 november. Därefter ska Neova lämna in en ansökan in till länsstyrelsen.

Maria Jonsson säger att hon och hennes make inte har någon erfarenhet av samrådsmöten av det slaget. Det gör det svårt, menar hon.

– När man sitter på samrådsmötet vet man inte vad man ska ställa för frågor. Man kan inte kommentera, för att man inte vet något om det.

Maria Jonsson känner bland annat oro för att maskinerna på mossarna ska orsaka störande buller och besvärande damm. Hon vänder sig mot de långsiktiga planer som det finska företaget har i Tibro.

– Det är under en lång tid också. De ansöker om att få bryta torv i 25 år...

Även grannarna kring Hulemossen har reagerat, berättar hon.

– De håller också på och skriver synpunkter, även de som inte blev kallade till mötet. Det var bara de som bodde inom 500 meter som fick komma, men det kommer att drabba även dem som bor lite längre ifrån. Vi bor ju på landet för att vi vill bo på landet - inte i ett industrimoråde, avslutar Maria Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".