Niclas Sjöberg, kyrkogårdschef i Skövde visar en återvunnen gravsten. Foto: Marthina Stäpel/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Kyrkan

Gammal gravsten blir som ny

"Man vill inte bara kasta bort saker"
1:13 min

Miljötänkandet följer numera med oss även i livet efter detta. Att återanvända gravstenar har blivit populärt.

Det är ingen tvekan om vilken helg som står inför dörren. Idag är det folk överallt på S:ta Birgittas kyrkogård i Skövde. Folk kommer och går med lyktor, ljus, ljung och kransar.

–  Framåt eftermiddagen brukar det bli lite smått trafikkaos här, berättar Niclas Sjöberg, kyrkogårdschef.

Mer än halva kyrkogården består av traditionella gravar. Med hjälp av små häckar är gravområdena uppdelade i små kvarter, där varje kvarter har sin egen stil. I ett kvarter finns bara gamla stenar. De är ganska smala och höga. I ett annat finns nyare gravar med stenar i rundade former.

Sparar energi
Vi viker av och går in i ett kvarter med lite äldre, liggande stenar, för att titta på en sten som återanvänts.

– Det är ju mycket som återanvänds nu. Folk är intresserade av det. De vill inte slänga bort utan använda den igen, säger Niclas Sjöberg, kyrkogårdschef i Skövde.

En rapport från SLU och Svenska kyrkan visar att det går åt dubbelt så mycket energi att tillverka en ny sten som att återanvända en. Och om man väljer en sten från Kina så är energiåtgången sju gånger högre.
Kostnaden för stenen blir också betydligt lägre. En gravsten kostar ofta mellan 10 000 och 20 000 kronor beroende på utformning, medan en återvunnen sällan kostar mer än ett par tusen.

Visuell effekt
Men återvinningen ger också en visuell effekt på själva kyrkogården.

– Om man har ett kvarter med gamla stenar i samma stil så blir det rätt så fint om även den nya graven passar in i den stilen, säger han och fortsätter:

– Här har vi ett sånt exempel. Det är en familj som lämnat in den gamla stenen och satt in nya namn. Den passar precis in i omgivningen här.

Personen som från början hade stenen finns kvar i jorden, men ovanpå har det blivit en ny grav, och stenen pryder numera den kvinnans grav.

Kremering vanligast
I nuläget är det bara en fem sex stenar om året som återvinns i Niclas Sjöbergs område. Det beror delvis på att det inte finns många gravstenar att återvinna för tillfället, bland annat eftersom en grav och gravsten aldrig kan återanvändas förrän det gått minst 25 år. Dessutom är det inte längre självklart att man vill ha en traditionell grav. Kremeringen ökat och blivit den i särklass vanligaste vilan. Väljer man minneslund efter kremeringen finns det ingen sten. Det gör det däremot i askgravkvarter, men än så länge är det inte tillåtet att återanvända en sten till det. 

– Nej, vi har inte kommit till det läget ännu, utan än så länge gäller att man ska göra om stenen och sätta tillbaka den på samma plats. Vi är inte heller i det läget att alla vill använda en använd sten, men vem vet, vi kanske kommer dit? säger Niclas Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".