Nytt larm:

Grisföretagare får ovälkomna besök - igen

Djurrättsalliansen: ”Vi har ingenting på gång”
1:54 min

För några år sedan tog sig medlemmar i Djurrättsalliansen in hos nära 100 svenska grisbönder. Men organisationen nekar till att stå bakom den nya vågen av intrång i grisstallar runt om i landet.

Återigen har folk tagit sig in i grisstall hos bönder runt om i landet. Men den här gången säger sig alltså inte Djurrättsalliansen stå bakom. Organisationen menar istället att det hela kan handla om ett falsklarm från bönderna.

– De har haft samma strategi i Norge och Finland, där de har gått ut i förebyggande syfte, när de tror det är nån utredning på gång av djurrättsaktivister, säger Johan Carlsson är Djurrättsalliansens pressansvarige.

Men har ni något på gång?
– Nej, vi har ingenting på gång som jag kan uttala mig om.

Nej, Djurrättsalliansen vill alltså inte ta på sig ansvaret för den senare tidens intrång i grisstallar runt om i landet. Och att det skulle vara grisbönderna själva som falsklarmat är något som Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare, avvisar.
– Tyvärr är det så att vi har intrång och det är knappast något man falsklarmar om, det är väldigt obehagligt där man har gått in i byggnader.

Ingen fälldes efter granskningen
För två sedan presenterade ju Djurrättsalliansen videomaterial som de under flera år samlat på sig vid intrång i närmare 100 grisstallar i Sverige. Bilderna påstods visa grova missförhållanden under vilka grisar i Sverige lever, men av 90 polisanmälningar ledde bara en till åtal, och i rätten friades den åtalade.

När nu flera svenska grisbönder åter fått ovälkommet besök i sina anläggningar har länsstyrelsen skickat ut ett internt varningsmejl där det bland annat står att det finns indikationer på att Djurrättsalliansen på nytt vill vill göra ett utspel angående grishållningen i Sverige.

Tar avstånd
– Vi vill ju säga att vi tar ju kraftigt avstånd från den här typen av aktiviteter. De här grupperna är inte intresserade av förbättringar egentligen, utan av att branscherna läggas ner och därför kan djuren fara extra illa, säger  Ingela Björklund är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".