Musikläraren Lena Öberg vågar inte riktigt tro på att musikskolan är räddad. Foto: Linnéa Frimorig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Götene

Musikskolan vann första ronden

Musiklärare: ”Vi har klarat första varvet”
1:40 min

Musikskolan i Götene fick politikerna i Götene att backa. Nedläggningsförslaget är nedlagt.

I fredags backade politikerna och drog tillbaka förslagen att lägga ner musikskolan för att på så sätt spara 2,2 miljoner kronor. Musikläraren Lena Öberg är glad men menar att det är alltför tidigt att pusta ut:

– Vi har kanske klarat oss första varvet, men det är många år framåt vi vill vara kvar och inte bara den här gången. Vi har mycket arbete kvar, säger hon. 

Det var via en insändare som det nyligen blev känt att nedläggningsförslaget fanns. Lena Öberg och hennes kollegor blev överrumplade. Det ska inte få hända igen, säger hon: 

 – Vi måste ha bättre kommunikation och samarbete med politikerna och framförallt våra tjänstemän. Vi ska inte bli tagna på sängen så här.

 Manifestation
Något nytt förslag har inte presenterats för Göteneborna och redan på onsdag tar politikerna beslut.

Dagen innan planeras en manifestation för att visa musikskolan betydelse.

 Lena Öberg vill att den drivs vidare i sin nuvarande form. Det vill även många Götenebor som skrivit på protestlistor inne hos Lars Berglund på Pressbyrån: 

– Vi har fått cirka 150 till 160 personer som har skrivit på listorna under bara en dag, berättar han.   

"Alla gillar inte idrott"
Götenebon Mikael Bertilsson vill ha kvar musikskolan:

– Det är bra för ungdomarna att ha musikskolan, för det är inte alla som är intresserade av idrott. 

– Man tänker på sina egna barn. Min son är intresserad av att spela gitarr och piano. Då tänker man på hur han ska klara sig. Men därför är det kul att skolan blir kvar, säger Frida Persson.

– Finns det inte någonting som barn kan göra kommer inte familjer att flytta hit och då förlorar kommunen invånare, säger Julia Färén. 

Det finns ett besparingskrav i kommunen och eventuellt ska skatten höjas, är det då rimligt att behålla musikskolan?

– Ja, det är precis då vi ska stärka musikskolan anser jag. När det är som gråast och man tar bort det fina i tillvaron, då säger det ju sig självt att det blir ännu tyngre, säger Lena Öberg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".