Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ungdomsmottagningar

Unga vill få hjälp oftare

"Man kanske inte vill visa att man ska dit"
1:23 min

Det är stora skillnader mellan ungdomsmottagningarna i Skaraborg. Det visar en kartläggning som Västra Götalandsregionen gjort bland sina kommuner. 

Det har nu arbetats fram riktlinjer för hur ungdomsmottagningarna bör fungera, något som uppskattas av Jennie Nero, som bor i Tidaholm.

– Det är väldigt viktigt, för då slipper man gå till vårdcentralen eller varsomhelst, man kan prata ut med någon som verkligen kan sin grej, tycker jag är skönt att veta.

Vad tycker du är viktigast att det ska finnas på en ungdomsmottagning?
– Allt som innebär just de grejer som man ska fråga om, att det finns barnmorskor och att det finns även läkare tycker jag är viktigt.

Lätt att söka hjälp
Förutom tillgängligheten till rätt personal, är rekommendationerna att det ska vara lätt för ungdomar att söka hjälp på ungdomsmottagningen. Något som kan vara svårt om öppettiderna är begränsade.

Kartläggningen visar att flera av Skaraborgs mindre kommuner bara har öppet två timmar i veckan, medan större orter som Skövde och Lidköping håller öppet 35 timmar i veckan.

Lisa från Tidaholm menar att det finns flera skäl till att ungdomsmottagningen borde vara öppen oftare.

-- Varje vardag i alla fall, för alla kan ju inte gå dit en dag kanske, det är ju olika dagar när man kan. Man kanske inte vill visa heller att man ska dit.

Varje dag
Sonny Mikszath tycker också att  en ungdomsmottagning ska vara öppen oftare.

– Varje dag måste det vara öppet, fast det kanske inte är det?

När vi berättar att det faktiskt inte alltid förhåller sig på det viset blir han förvånad.

– Oj, nä, varje dag tycker jag. Så man kan komma dit precis när man vill. Det är ju ganska viktigt att det inte ska vara att man får vänta.

Nu ska mottagningarna bli mer lika

Målet är att ungdomsmottagningarna ska bli mer likvärdiga, bland annat att det ska vara kostnadsfritt överallt.

- Man vill ju jobba för att det ska bli avgiftsfritt tills man är 25 år, det är det man skulle önska, säger Pia Gustafsson, barnmorska i Lidköping och samordnare för ungdomsmottagningarna i Skaraborg.

Idag finns det ungdomsmottagningar som drivs av kommunen där allting är gratis, men så finns det ungdomsmottagningar som drivs av regionen och då får de som är över 20 år betala för att träffa tex en kurator.

- Det blir liksom inte riktigt rätt, tex om en kurator på mottagning är anställd av kommunen så får den inte ta betalt, medan på något annat ställe i regionen är anställd av primärvården som kurator och då ska man ta betalt. Och det här tror jag man sett över och det ska rättas till, säger Pia Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".