Förslaget har väckt starka känslor hos Mariestadsborna. Foto: Jan Soja/P4 Skaraborg, Sveriges Radio (arkivbild)
Mariestad

Politiker vacklar om skolnedläggning

"Det är inte hundraprocentigt utrett"
1:43 min

De politiska partierna i Mariestad vacklar nu inför beslutet att eventuellt lägga ner fyra skolor i kommunen för att spara pengar.

Framför allt är det nedläggningen av landsortsskolorna i Ullervad och Lyrestad skola som behöver utredas ytterligare, enligt flera politiker som P4 Skaraborg har varit i kontakt med.

– Jag tror inte det är lämpligt att lägga ned i nuläget men vi får se längre fram, säger Nils Farken från Miljöpartiet.

"Behöver utredas mera"
Tjänstemannaförslaget om att lägga ner skolorna i Leksberg, Ullervad, Lyrestad och Flitiga Lisan har väckt starka känslor hos många Mariestadsbor.

Även Vänsterpartiet och Mariestadspartiet, som tillsammans med Miljöpartet och Socialdemokraterna har politisk majoritet i kommunen, är inne på att förslaget måste bli tydligare. Främst när det rör nedläggningen av landsortsskolorna i Ullervad och Lyrestad.

– Det här är inte hundraprocentigt utrett, och det måste det vara innan vi kan gå till beslut, säger kommunalrådet Christer Dahlvik från Mariestadspartiet.

Gruppmöte imorgon
Socialdemokraterna är mer otydliga i sin inställning till nedläggningsförslaget men gruppledare Therese Weckström säger till P4 Skaraborg att partiet tycker att vissa delar ska ses över, utan att precisera vilka. Hon hänvisar istället till ett möte med majoritetspartierna som ska hållas imorgon.

På det mötet kommer också Nils Farken och Christer Dahlvik att medverka och de anser att båda att förslaget bör bearbetas ytterligare. 

Båda två säger att de har tagit intryck av de omfattande protesterna.

– Det väl en av de grejer jag har tagit åt mig. Men jag har även själv sett brister i utredningen, säger Christer Dalvik.

– Det saknas ju en del, till exempel miljökonsekvensen om vi ökar resandet för våra barn, hur kan de ta till sig utbildningen och så vidare, säger Nils Farken.

Barn-och utbildningsnämnden i Mariestad kommer att diskutera skolfrågan på torsdag kväll.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".