Foto: Lars Pehrson / Scanpix.
Töreboda

Kommun lät spädbarn misshandlas

"Det finns stora brister i nämndens arbete"
1:36 min

Socialtjänsten i Töreboda utreder inte barn som far illa. Politiker och tjänstemän får massiv kritik av Socialstyrelsen efter att inte ha ingripit i ett fall där ett spädbarn misshandlades vid flera tillfällen.

Kritiken kommer efter att en tillsyn gjorts av som Socialstyrelsen. Enligt Mikael Thörn på Socialstyrelsen är situationen allvarlig.

– Det finns stora brister i hur man hanterar anmälningar i Töreboda kommun. Granskningen visar att de inte inleder utredningar i 70 procent av fallen. Det betyder att en del barn inte får den hjälp de har rätt till, säger Mikael Thörn.

Det handlar om anmälningar om misshandel, narkotikamissbruk, spädbarn som lämnats ensamma, kriminalitet, anmälan om övergrepp från en rektor, och så vidare. Enligt Socialstyrelsen har Socialtjänsten valt att inte gå vidare alls med sju av tio av de anmälningarna, som granskats slumpvis.

"Allvarliga brister"
I ett av fallen fick bristerna ödesdigra konsekvenser. Ett spädbarn skakades svårt av sin pappa och fick allvarliga hjärnskador. Enligt Mikael Thörn på Socialstyrelsen är kommunens ansvar tydligt i det här fallet.

– Det är socialnämndens ansvar att utreda när det finns misstanke om att barn far illa. Man kan ju inte ta emot flera olika anmälningar utan att inleda utredning. Det här är allvarliga brister, när man inte följer de riktlinjer som finns i lagar och förordningar, avslutar Mikael Thörn.

Törebodas socialchef Per-Ola Hedberg anser att verksamheten fungerar bra.

– Jag tycker att vi är snabba på att uppmärksamma brister och att barn far illa.

Bristerna ska åtgärdas
Under intervjun erkänner Per-Ola Hedberg till slut att det finns brister och förklarar varför det kunde gå så illa att pojken lämnades åt sitt öde.

- Man bedömde men den information man fick och med den vi själva skaffade att det inte var så allvarligt som det senare visade sig att det var.

Enligt socialchefen måste bristerna åtgärdas snarast. Och det handlar om grundläggande fel.

- Man har missbedömt eller missförstått det formella begreppet utredning. Vi måste ändra på det omedelbums.

Hur gör man det?
-När det finns en misstanke om att det kan vara barn eller ungdomar som far illa på ett eller annat sätt, ja då inleder man en utredning.

Detta har hänt

Föräldrarna anmälde att de behövde hjälp redan innan födseln. BB och sjukvården kontaktade Socialtjänsten både muntligen och skriftligen. Kvinnohuset larmade när mamman misshandlats. Parets familj vittnade om psykiska problem. Trots alla varningstecken hände inget. Ingen utredning inleddes - ett brott mot socialtjänstlagen. Och inga åtgärder vidtogs. Pojken som idag är ett år gammal skakades till slut så svårt av sin pappa att han fått men för livet. Huvudet svullnade återigen av blödningar som skadade hjärnan. Först därefter fattar socialnämnden beslut om att barnet ska omhändertas. Den 23-åriga pappan avtjänar nu ett fyraårigt fängelsestraff för misshandel. Pojkens tillstånd är sekretessbelagt.

Kommunen svarar: "Vi har en bra socialtjänst"

Förhandlingen i tingsrätten inleddes i måndags. Foto: Jens Prytz/ P4 Skaraborg Sveriges Radio

Karl-Johan Gustavsson, som satt som ordförande i dåvarande socialnämnden kan inte svara på varför det gick snett i det här fallet. Men Bo Edvardsson, som forskar i socialt arbete, menar att kommunen behöver bli bättre på att bedöma våld och misshandel.

Tidigare rapportering om misshandeln

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".