POLITIKERNAS PENSIONER

Nya pensionsregler dröjer

"Det ska vara rättvist och bra"
1:38 min

Det kommer att dröja innan de uppmärksammade politikerpensionerna ändras. Beskedet från Sveriges kommuner och landsting SKL om generösa politikerpensioner är att SKL tidigast efter valet 2014 kommer att göra några förändringar. Och inte ens då är det säkert att det blir någon förändring.

Marie Ekman (S), oppositionsråd i Skövde deltar på SKL:s kongress. Hon välkomnar en översyn av reglerna för politikernas pensioner.

– Det ska vara rättvist och bra, men det ska också spegla hur det ser ut nu. Det ska finnas en omställning och en pension likväl som när man jobbar, så vi får väl se hur det blir, säger hon.

Positiv till en förändring
Även Jan-Erik Wallin (M), oppositionsråd i Vara, välkomnar en förändring. Han ställer sig alltså bakom interpellationen som lämnats av två vänsterpartister till Sveriges kommuner och landsting.

Men samtidigt säger han - precis som Marie Ekman - att något slags pension för politiker som väljer att lämna posten i förtid ändå måste finnas.

– Det är klart att den som varit politiker i många år sedan ska ha någon möjlighet till omställning under en period. Det tycker jag är rimligt.

Miljontals kronor i ersättning
I Sveriges Radios granskning i september visade det sig att politiker som pensionerar sig innan de går i ålderspension får ut miljontals kronor i ersättning utan motkrav på att söka nytt jobb.

Ed Kahrs som slutade som kommunalråd i Falköping förra hösten får 35 000 kronor i månaden från kommunen.

– Om du hade frågat mig för sex, sju år sedan hade jag sagt att det är förkastligt. Men när jag har varit med och vet hur mycket jobb jag har lagt ned, både idéellt och arvoderat, så jag tycker att det är rimligt att man har något litet stöd faktiskt.

"Ingen kö till förtroendeuppdragen"
Politikerpensionerna har upprört många, men Jan-Erik Wallin tror ändå inte att folk väljer att bli politiker på heltid för att få ta del av de förmånliga pensionsavtalen.

– Det är ju faktiskt så att trots de här pensionsreglerna, som i vissa fall varit väldigt generösa, så är det ingen kö till att ha tunga förtroendeuppdrag.

Ann Edliden
ann.edliden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".