Inflation i gymnasiebetygen skapar orättvisor vid högskoleantagning

Det har gått inflation i skolbetygen. På fem år har skolbetygen i Skaraborg höjts med över 20 procent.
Men det behöver inte handla om att eleverna blivit smartare utan att olika skolor hanterar betygen på olika sätt, något som ställer till problem när elever från olika skolor sedan ska konkurrera om samma högskoleplatser...

Så gott som samtliga gymnasieskolor i Skaraborg har ökat betygspoängen sedan 1998. Det visar en sammanställning som SVT:s Västnytt har gjort.

I Skaraborg finns endast ett gymnasium som ligger på ungefär samma nivå som för fem år sedan. Det är Fågelviksgymnasiet i Tibro där Irene Löfving är gymnasiechef:
- Det är inte bra att det gått inflation i betygen. Jag tror det beror på att lärarna vill sina elever väl och vill ge dem något tillbaka för det arbete de gjort.

Att skolorna skiljer sig så mycket behöver inte handla om elevernas kunskap. Och det innebär problem för dom elever som går på en skola med ett lägre betygsgenomsnitt.

När eleverna efter gymnasiet ska konkurrera om högskoleplatser gör de det på slutbetyg som inte enbart handlar om vilken kunskap de har utan även kanske på vilken skola de har gått. Fågelviksgymnasiet funderar nu på att anpassa sig efter inflationen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".