1 av 2
Nomie Eriksson tillsammans med de nya studenterna från Försvarsmakten. Foto: Ann Edliden/P4 Skaraborg.
2 av 2
Högskolan i Skövdes prorektor Lars Niklasson och chefen för Skaraborgs regemente Ronald Månsson undertecknar avsiktsförklaringen. Foto: Högskolan i Skövde
Försvarsmakten

Soldaterna intar högskolan

”Om soldaterna hänger i kan de bli filosofie kandidater”
1:35 min

Soldaterna i Skaraborg kan nu kombinera sin militärtjänst med akademiska studier. Försvarsmakten och Högskolan i Skövde har tecknat ett avtal som ger soldaterna plats på kurser. Samarbetet är det första i sitt slag i Skövde och gäller soldater vid de fem regementena i Skaraborg.

Kurser i ekonomi och socialpsykologi erbjuds soldaterna i satsningen som är unik för Sverige.

– Soldatens tid i det militära är begränsad till åtta år och det är viktigt att de sedan är attraktiva för andra arbetsgivare, förklarar Ronald Månsson, garnisonschef i Skaraborg.

Kan bli fil kand
Och fler ämnen är på gång, för dem som är intresserade av att ta akademiska poäng, säger Nomie Eriksson som är prefekt inom socialpsykologi.

-- Vi har diskuterat ända upp till kandidatexamen i ekonomi och socialspykologi. Om soldaterna orkar hänga i så kan de sedan titulera sig filosofie kandidat.

Ett tiotal soldater har redan börjat läsa på halvfart under ett drygt halvår. Johan Nyd är soldat vid K3 i Karlsborg och en av dem som börjat kombinera soldatlivet med studier.

– Det var lite kort varsel men jag är jättenöjd över att få ta del av detta, säger Johan Nyd.

Högskolan i Skövde och de fem militära förband som ingår i försvarsmaktsråd Skaraborg inleder ett fördjupat samarbete som är unikt Sverige. På bilden undertecknar Högskolan i Skövdes prorektor Lars Niklasson och chefen för Skaraborgs regemente Ronald Månsson avsiktsförklaringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".