Skärpta krav i Mariestad för att få bo på äldreboende

Fler kommuner i Skaraborg organiserar om äldrevården för att spara pengar.
I Mariestad har kraven skärpts för att få komma till äldreboende.
– För de som vill in på ett särskilt äldreboende och inte har behovet är det naturligtvis en försämring, säger äldreomsorgschef Lotta Hjoberg i Mariestads kommun.

Mariestad har lagt ner två äldreboenden och är på väg att lägga ner ett tredje. Istället ska de äldre bo kvar hemma längre med hjälp av hemtjänst.

Det var förra hösten som politikerna tog fram de tuffare kraven på vilka som har rätt att få bo på ett äldreboende. De äldre måste först ha prövat på att ha hemtjänst tre gånger om dagen innan de har rätt att söka äldreboende.

Omorganisationen ställer högre krav på hemtjänstpersonalen, som i dag måste kunna göra mera sjukvårdsinsatser än tidigare.

– De gamla blir tyngre för oss att arbeta med. De stannar kvar längre hemma än tidigare och hamnar de på sjukhus kommer de hem snabbare, säger Monica Skoglöv, som jobbar i hemtjänsten i Mariestad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".