Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Brottsplats skola

Utfrysning och våld var vardag för Erikas son

"Han har varit utfryst"
1:44 min
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Under hela grundskolan i Töreboda mobbades Erikas son. Till sist orkade han inte gå till skolan längre. Skolan gjorde ingenting för att förbättra situationen för sonen, menar Erika.

Utfrysning och våld var vardag för sonen, och när han började högstadiet på Centralskolan hoppades familjen på föränding.

Men så blev det inte.

– Han har varit utfryst, han har varit ensam och skolan har sett det men inte gjort någonting, berättar Erika.

Sonen började ringa hem och be föräldrarna komma ner till skolan under långa håltimmar.

– När vi frågade var hans kompisar var, så hade de alltid gått precis eller gjorde något annat. Jag förstod ju att han var ensam.

Fick ingen respons
Erika berättade för skolpersonal om mobbningen, men de sa att hon inte skulle vara orolig.

– Jag fick ingen respons från skolan, de såg ingenting, han var inte ensam. Det var så bra allting.

Istället fick han kritik av lärarna för att inte vara tillräckligt aktiv, inte anstränga sig, berättar Erika.

I åttan slutade han gå till skolan.

– Han hade 48 procents frånvaro i åttan. Han orkade inte, han slutade i stort sett att leva under höstterminen. Han sov mycket, orkade ingenting.

Skolan fick kritik
Erika vände sig till Skolinspektionen som kom fram till att skolan inte gjort tillräckligt för att motverka kränkningarna, trots att skolan ordnat med elevvård och specialundervisning.

Sonen började i en ny skola i en annan kommun.

– Detta fick vår son att må bättre och komma tillbaka till livet.

Vad tänkte du som förälder?
– Varför gjorde vi inte detta för många år sedan? Varför överlät vi beslutanderätten om vår son till skolan?

Skadeståndet blev väckarklocka för Lidköpings kommun

Lidköpings kommun fick i fjol betala 150 000 kronor i skadestånd till en elev som blivit mobbad och inte fick tillräckligt med hjälp från skolan. Efter en granskning upptäcktes att skolorna arbetade väldigt olika, och nu har kommunen stramat upp sina rutiner och blivit mycket bätttre, säger Mario Melani (S), ordförande i barn- och skolnämnden. Varje gång en rektor upprättar en handlingsplan kring ett mobbningsärende anmäls det också till politikerna i nämnden, och därmed finns hela skolförvaltningens resurser tillgängliga.
Åsa Carlsson från organisationen Friends applåderar tänkandet i Lidköping. Hon menar att ju fler som involveras kring eleven, desto bättre blir resultatet. Åsa Carlsson kommenterar också fallet i Töreboda, och konstaterar att det skiljer mycket mellan kommunerna hur de hanterar mobbningsärenden, och även att det kan skilja mellan olika skolor i samma kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".