Skaraslakteri planerar att flytta köttstyckning till Polen

Slakterikoncernen Swedish Meats med fabriker i bland annat Skara planerar att flytta delar av sin produktion till Östeuropa.
Polen är ett låglöneland där Swedish Meats kan pressa sina kostnader och öka konkurrenskraften.
– Vi kommer säkert att se en sån flytt inom kort framför allt av styckningen, säger produktionsdirektör Thomas Perkiö på Swedish Meats i Skara.

Bondeägda Swedish Meats brottas med lönsamhetsproblem.

Företaget sneglar nu på hur grannländerna Danmark och Finland lägger ner sina slakterier hemma och flyttar produktionen till Baltikum och Polen.

Planerna för Swedish Meats gäller inte hela produktionen utan i första hand sådant kött som ska gå på export. Hur många jobb som är i farozonen är ännu inte känt, eftersom det hittills varken finns ett förslag eller ett beslut.

I stället kan företagsledningens öppenhet om att flytta delar av produktionen ses som ett påtryckningsmedel på livsmedelsarbetarfacket. Ledningen vill att facket går med på ett nytt arbetsschema att hålla igång slakteriet dygnet runt sju dagar i veckan.

– De stora livsmedelskedjorna ICA, Axfood och KF har tagit greppet om butikerna och vi måste pressa kostnaderna och bli flexibla, säger Thomas Perkiö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".